Ryokan

11:09:31 den 2009-12-29

 

Den första dagen i Kyoto har varit en enorm kontrast med Tokyo livet. Så fort vi steg innanför porten till Yuzu-ya  Ryokan kände vi hur lugnet spred sig genom kroppen.  Yuzu-ya betyder citrusfrukt huset och Ryokan är en hotell typ som är speciell för Japan. Jag och familjen började dagen med en promenad till ett litet ramen-hus, där blev vi serverade fin ramen med fläsk kött. I många restauranger är det så att man försöker jobba upp ett bra rykte för sin lilla ramenrestaurang och man lägger ner hela sin själ i arbetet. På vissa ställen råder det till och med tystnads plikt medan man äter men folk strömmar dit ändå för matens skull och inget annat. Inte sällan får man stå i 20 mins köer på de riktigt populära ställena.

Efter maten vandrade vi upp i ett av Kyotos alla tempelområden, det var en häftig upplevelse att vandra mellan de små byggnaderna omsluten av små souvenirer och det inhemska Japanska. När vi hade tagit vår tur upp bland stimmet av kimonoklädda flickor och tempel tog vi oss ner till hotellet igen. På hotellet visade de oss några yukatas som vi klädde på oss innan vi gick till det varma badet. I badet fann vi citrus frukter vilket är årstidens frukt och det är en sak vi skulle mäska mer av under kvällens gång. För till middagen blev vi bjudna på en 7 rätters middag och alla innehöll citrus och rättika. Rättika verkar de vara förtjusta i överallt här i Kyoto då vi även idag blev bjudna på rättika till alla maträtter vi ätit. Det hotellet vi bodde på hade en traditionell Japansk stil och var otroligt charmigt med den ständiga uppassningen som personalen erbjöd. Vid middagen bugade de till oss och bad om ursäkt för att de kom och störde varje gång de gav oss en ny rätt. Det kändes väldigt konstigt då vi i Sverige är vana vid att servitörerna säger ungefär ”och här får du” medan vi får säga tack. Under tiden vi satt och avnjöt våra rättiks-rätter bytte de ut vårt bord i mitten av rummet och la dit två madrasser så vi direkt kunde lägga oss efter vår två timmars middag. Vilket vi också gjorde då vi var helt utslagna efter all mat, badet och upplevelser vi mött på under dagen.

 

Idag startade vi med att checka ut från vårt underbara lilla Ryokan och begav oss till Righa Royal Hotels i centrala kyoto.  Hela denna dag gick till att besöka det vackra Kiyomizu templet som låg beläget hört uppe i bergen över Kyoto. Man kunde på det sättet se ut över både de gamla templena  och den moderna staden. Det var väldigt häftigt att se den kontrasten. På kvällen åt vi middag högst upp i hotellet vilket var en roterande restaurang så vi kunde även här blicka ut över staden.

 

XOXO

Fanny


Ullared i Tokyo?

11:10:35 den 2009-12-27

Nu är det söndag och jag och familjen gör oss redo för en resa till Kyoto! Men först tänkte jag berätta lite om de dagarna jag inte skrivit på.

På fredagen började vi med att avnjuta en god frukost på hotellet, sedan efter det skulle vi motionera bort frukosten med en halvtimmes promenad mot outleten Venus, dock tog promenaden bara en kvart så jag vet inte hur långsamt hon som berättade vägen gick. När vi kom dit fick fann vi en enorm kö, man stod tydligen och köade utanför outleten. ”Venus outlet, Japans Ullared”, ny slogan kanske? Köpcentret var i alla fall väldigt stort! Vi hade tänkt åka in till centrala Tokyo på eftermiddagen men det tog hela dagen att ta sig igenom köpcentret. En sak som jag uppmärksammade den här dagen var att många tjejer som går i högklackade skor går innåt med fötterna, det ser ut som att de inte kan gå ordentligt. En anledning till detta kanske kan vara att när man går med kimono har man lite höga klackar och eftersom kimonotyget sitter så tajt runt benen måste man gå ihop med benen och peka inåt med fötterna, kan det vara en sak som sitter i? För även när barnen är små bär de kimonor eller yukatas(en bommuls liknande kimono) till festivaler och högtider.

Tyvär har jag inga bilder från köpcentrumet då min kamera var död men jag lägger in senare då jag tog lite med Akikos kamera.

I lördags det vill säga igår började vi dagen med att åka in till Ginza det finaste området i Tokyo, vi gick in i några av köpcentrumen där men kom tomhänta ut då allt var väldigt dyrt. I Ginza hittade vi också den berömda San’ai-byggnaden som är formad som en cylinder och fylld med reklam. I San’ai tog vi en fika och blickade ut över de fina kvarteren. Efter detta mötte vi upp Martin och Akiko som tog oss till Tokyos fiskmarknad, dock var själva marknaden avslutad redan vid 9 tiden så vi fick tyvärr inte se den. Men vi var där för att äta sushi så det spelade inte så stor roll, och jag kan säga er att råare sushi än den har jag ALDRIG ätit förut. Man kunde nästan känna hur fisken sprattlade i munnen på en! När vi smält maten började vi vandra mot Edo museet, Edo hette nämligen Tokyo innan det blev ”Tokyo”. Där fick vi läsa om Tokyos historia och se hur de levde på den tiden. På museet hittade jag även originalet till Japans kapitulationsavtal som de skrev med USA vid andra världskrigets slut.

San'ai

"Sushi baren"

"Min hals är lite konstig men ville bara visa hur stark jag är för den var ganska tung, haha!"

Tokyos tunnelbana är en värld för sig som man säger så, det är tur att vi har Martin med oss för annars vet jag inte hur vi skulle klara oss då alla kartor är på Japanska. De har skrivit vad stationerna heter med vanliga bokstäver men det är princip allt, för på kartorna står det fortfarande med tecken. På tågstationerna har vi även observerat att det inte finns några soptunnor, vilket beror på att det tidigare skett ett terrordåd då de lagt giftgas i dem. Tusentals hade tydligen dött i den attacken så de vågar väl inte riskera att det ska ske igen. En annan sak jag upptäckt på tunnelbanan är de underbara skyltarna som visar vad man får och inte får göra på tunnelbanan. Jag hittade en skylt där de visade bilder på att man inte får köra in barnvagnen mellan dörrarna när den håller på att stängas och att man inte fick köra den upp för trappan när barnet satt i.

På kvällen gick vi ut och åt med Akikos familj vi var på ett yakiniku-ställe vilket innebär att man grillar köttet själv vid bordet på en liten grill i mitten. Sedan fick man beställa in så mycket man orkade då priset var bestämt. Det var otroligt gott! PÅ vägen hem mot hotellet fann vi oss omringade av skyskrapor och jag kom fram till att vi verkligen borde bygga det i Sverige. För tänk hur mycket lägenheter det ryms i dem, vi skulle antagligen inte ha lika stor brist på bostäder till ungdomar om vi byggde några skyskrapor.

XOXO Fanny


Konichiwa!

17:52:35 den 2009-12-24

Vi började denna dag med en frukost på en amerikansk kaffekedja.  Efter det begav vi oss in till centrala Yokohama där vi skulle shoppa lite och snurra på ett ”lotto hjul”. Pappa lyckades vinna lite Japanskt godis men vi andra förblev tomhänta. När vi traskade omkring i Yokohama har vi fått fram att Japanerna inte direkt har någon struktur på sina reklamskyltar allt är otroligt plottrigt och det beror inte endast på att vi inte förstår vad som står på skyltarna utan det känns som att de försöker trycka in så mycket som möjligt på ALLA ytor av skyltaran. Jag tror säkert om skyltarna hade haft en ”rygg” som böcker har skulle den också vara fylld med reklam!

(En liten affär jag köpte lite japanskt godis i)

 

Det är intressant hur dåliga de är på engelska också! Jag trodde endå att de skulle vara lite bättre men middagen förra kvällen var det ingen som kunde engelska och vi hade inte med oss min bror som tolk då heller så vi fick sitta och peka på bilder. Det kändes väldigt konstigt då man tycker att ett så modernt land borde ha lite koll den världsutbredda engelskan men det verkar bara vara de på hotellen och inte ens de är bra på det. Vi hittade ett väldigt mysigt och traditionellt ställe på en liten gata i Yokohama där jag fick äta lite lunch då jag var den enda som var hungrig, men som vanligt när man beställer in något hos familjen Isaksson så kan de andra inte låta bli att smaka lite. Men jag blev mätt i alla fall så det gjorde inget. Jag beställde in ”dagens” vilket var kött som jag fick grilla på en liten gasgrill i mitten av bordet samt misosoppa och lite grönsaker.

 

Det var ett litet äventyr när vi skulle ta oss från Yokohama till Tokyo idag, vi fick åka fram och tillbaks mellan två stationer några gånger för de på stationen var inte så hjälpsamma utan de skickade oss till fel ställe. Men vi kom fram till hotellet i Tokyo till slut dock var det en otrolig kö av ”gothare” och ”lolita”-ungdomar i lobbyn så vi bestämde oss för att äta lite (igen för mig). Sen är kön minskat fick vi blippnyckeln till hiss och rum och slocknade allihop på hotellrummen i några timmar.

Efter vår lilla eftermiddagsnappy gick vi runt hotellet och kollade in vad som fanns i krokaran och fann att det var väldigt öde… Vi bor nämligen på en av de konstgjorda öarna inne i Tokyo och just här finns det inte så mycket shopping över huvudtaget.

Till julmiddag blev det tonfiskkäke, vilket inte riktigt var det jag hade väntat mig. Speciellt inte eftersom det var det enda jag fick, ingen sås och inget ris bara tonfiskkäke… Men som Martin sa ”det där är ett misstag man inte för om”. Vi blev även inbjudna på en liten rockkonsert på nyår av en Japan-amerikan som spelade piano på hotellet. Han hade tydligen bott i USA i 29 år så han kände sig mer som Amerikan än Japan och verkade inte riktigt trivas med den Japanska kulturen, han berättade att han tyckte det var väldigt svårt att anpassa sig till den då de är väldigt traditionell i sitt beteende. Martin berättade även att Japanerna tycker de som är japaner men bott utomlans länge ses som lite ”konstiga” när de kommer tillbaks. Kanske för att de ampassat sig till det andra samhället och eftersom Japan är så traditionellt blir det svårt arr komma tillbaks till det.

En liten juldrink blev det för mig iaf!

Efter middagen tog vi oss upp på hotell rummet, öppnade en flaska champagne och skålade in julen! Jag passade samtidigt på att använda en fot-massage apparat som verkar finnas på alla rum.

Nu ska jag sova igen!

XOXO Fanny